Met gevaar voor mijn eigen leven en mijn camera, heb ik tóch wat kiekjes kunnen maken in Quito. Gelukkig waren er genoeg agenten verkleed als robocob met hun segway om me te beschermen.

Het maakt me verdrietig als ik de gevolgen van corruptie, armoede en wanhoop van zo dichtbij zie in Zuid-Amerika. Ik ben gezegend met mijn leven als rijke Nederlander en leven in vrijheid. Dat kunnen veel mensen in Zuid-Amerika niet zeggen.

Natuurlijk was het historische centrum prachtig met koloniale architectuur, maar zélfs wanneer je op een terrasje zit en het lederen tasje van je camera op tafel legt, word je gewaarschuwd door één van de vele vrijwilligers die er rondlopen. Waarvan ik zou denken, ‘wat moet je nou met een leeg cameratasje?’, is voor de gewone mens in Ecuador een luxeartikel.

En die mooie gekleurde huisjes die je er overal op de bergen ziet en zo kenmerkend is voor Quito? Onbegaanbaar terrein voor de toerist, want je wordt er geheid van al je bezittingen ontdaan. Tóch wilde ik er mijn kiekje maken, wat ook is gelukt. Maar zeker niet zonder gevaar en waarbij ik moest rennen voor mijn veiligheid en behoud van mijn camera. Voor de deur van mijn hostel, wat in een van de veiligere buurten ligt, is zelfs iemand bedreigd met een mes om vervolgens beroofd te worden.

Quito was een stad waar ik me tijdens mijn reis ontzettend op had verheugd, en is ook zeker de moeite waard van bezoeken. Maar verwacht niet te veel en wees gewaarschuwd.

Laat een bericht achter