In het aan Puno gelegen Lake Titicaca is de eilandengroep Uros te vinden. Het volk van de Uros hebben deze eilanden oorspronkelijk gebouwd om de Inca’s te ontvluchten van het vaste land. De eilanden van Uros zijn volledig kunstmatig en zijn gemaakt van het riet dat in Lake Titicaca groeit. De eilanden zijn verankerd met touwen die naar de bodem van het meer lopen.

Er wonen nog slechts een honderdtal nakomelingen van de Uros die de eilanden onderhouden. De grootste inkomsten komen van de toeristen die de eilanden bezoeken en deze worden ook volledig uitgebuit waardoor het naar mijn idee te veel show gehalte heeft. Een trip naar de Uros eilanden is zonder meer interessant waarbij je veel leert over het ontstaan van de eilanden en hoe de mensen er leven, maar het is behoorlijk in scene gezet en zo authentiek zoals ze beweren is het niet. Zo hebben ze allemaal tv en zelfs wifi, en de boot waarmee je gaat varen is splinternieuw. Sterker nog, de meeste mensen wonen niet eens op de eilanden maar gewoon op het vaste land en verkleden zich voor de gelegenheid. Het moment waarbij dat de dames westerse liedje gaan zingen en daar ook nog geld voor vragen vind ik op zijn zachtst gezegd beschamend. Alsof dat nog niet genoeg is word er ook nog verwacht dat je souvenirs van ze koopt.

Als je dan toch in de buurt bent is een bezoek aan Uros echt wel de moeite waard, en fotogeniek is het zeker. Kan je er geen genoeg van krijgen dan kan je een tour naar Uros nog combineren met een bezoek aan de minder populaire eilandjes Amantani en Taquile maar het blijft toeristisch.

Lake Titicaca is ook via de Boliviaanse kant te zien, met een trip naar het eiland Isla del Sol. Daarover lees je hier meer.

Laat een bericht achter