Luxor heeft in eerste instantie niet per se een goede indruk op me gemaakt. Het is een drukke, levendige stad, die qua inkomsten veel afhankelijk is van toerisme. En omdat Egypte het erg moeilijk heeft sinds de resolutie omdat toerisme uitblijft, doet iedereen zijn uiterste best om ook maar een enkel pondje uit de toerist te kunnen trekken. Met als resultaat dat je er behoorlijk wordt lastiggevallen. En ik moet zeggen dat ze in Luxor zwendel tot kunst hebben verheven.

In het bijzonder als je als vrouw alleen reist wordt je belaagd door mannen die je een felluca tour aanbieden voor een vaak veel te hoge prijs. Of een ritje met paard en wagen proberen te verkopen met paarden die onder erbarmelijke omstandigheden in de bloedverziekende hitte staan, en zo hard worden geslagen dat je het mishandeling kunt noemen. Dat je toch écht hun zelfgemaakte natuurlijke olie moet proberen welke de beste is van heel Egypte. Of naar een papyruswinkeltje wordt gelokt waar natuurlijk alleen op dat moment 50% korting is. Special price for you!

Ook heeft iedereen een neef, broer of zwager uit Nederland en kennen ze allemaal een paar woordjes Nederlands. ‘Kijken, kijken niet kopen!’, ‘Van Basten’, ‘Beter dan de Wibra, goedkoper dan de Zeeman’; de gebruikelijke en gedateerde standaard woordjes. Alles om de toerist een dienst te kunnen verlenen, met als doel je financieel uit te persen. Want vriendelijk zijn ze in Luxor zelden zonder dat ze iets van je willen. Evenals dat men te vertrouwen is.

Straatbeeld van Luxor
Straatbeeld van Luxor

Zo heb ik in Luxor tot drie keer toe tevergeefs een taxi gepakt waarbij ik niet tot mijn uiteindelijke bestemming kwam. Eerst moest ik langs het neefje van, die een winkeltje had op de markt in de bazar en me veel te dure spijzen wilde verkopen nadat ik eerst een ‘gratis’ welkomstdrankje kreeg. Toen naar een vriend die me sierraden wilde verkopen, toen naar een ander vriendje etc. Waarna ik uiteindelijk besloot boos uit te stappen en maar naar mijn bestemming te lopen.

Ik kan je vertellen dat dat na 4 dagen Luxor tergend irritant wordt en dat je geduld behoorlijk op de proef wordt gesteld. Er kwam zelfs een heel nieuwe ik naar boven die ik tot op heden niet van mezelf had gezien wanneer ik tegen een man stond te schreeuwen die ik bij een tien minuten lange achtervolging in een poging me een felluca tour aan te praten nog steeds niet had afgepoeierd. Als dank kreeg ik een tirade waarbij ik blij was de Arabische taal niet te kunnen verstaan.

Toch heb ik te doen met de mensen die er wonen, want de wanhoop is werkelijk van hun gezichten af te lezen. Het is duidelijk dat Egypte meer capaciteit heeft aan toeristen dan er zijn. Ik ben ook niet de beroerdste om wat meer te betalen voor mijn biertje dan de lokale Egyptenaar. Maar om het twintigvoudige dan gebruikelijk te betalen voor een taxiritje is oplichterij. En bij zulk aandringen wil ik bij niemand een dienst afnemen.

Luxor tempel, Karnak tempel en de Valley of Kings

Ware het niet dat een trip naar Luxor ab-so-luut niet kon ontbreken bij mijn reis naar Egypte voor de overblijfselen van de Egyptische oudheid. Luxor is onderverdeeld in de west-bank en east-bank aan weerskanten van de Nijl. Luxor stad is gelegen aan de oost kant. Hier zijn tevens de Luxor tempel en de Karnak tempel te vinden. Deze zijn ook eveneens de meest toegankelijke en wat mij betreft de mooiste tempels van Luxor.

Muurschildering in een van de tombes van Valley of the Kings
Muurschildering in een van de tombes van Valley of the Kings

Luxor tempel ligt aan de Nijl en ligt zo’n 10 minuten lopen van het treinstation. Je betaalt er 100 Egyptische pond, wat omgerekend €5 is. Overdag is het er tamelijk rustig en kan je er vrij rondlopen zonder al te veel toeristen. Tegen zonsondergang wordt het echter drukker, en komen de hele hordes Chinezen al slenterend met een camera tussen hen en hun blikveld in.

En dat is niet voor niets. Want Luxor tempel is waanzinnig mooi verlicht bij zonsondergang. En wanneer de zon onder is, laten spots de reliëfs prachtig uitkomen. Ik was ontzettend onder de indruk van Luxor tempel en ben er zowel overdag als ’s avonds geweest.

Karnak tempel behoord tot mijn persoonlijke favoriet als het gaat om tempels in Luxor. Deze tempel ligt 2,5 km ten noorden van Luxor stad en kost 180 Egyptische pond, wat uitkomt op zo’n €9. Karnak tempel is zo ontzettend groot dat ik er na drie uur rondlopen nog steeds niet alles had gezien. Je wordt er onthaald door oneindig veel sfinxen, komt langs gigantische zuilen gallerijen en immense binnenplaatsen met enorme beelden van farao’s en obelisken. Soms is zelfs de kleurrijke schildering bewaard gebleven waardoor je een goede indruk krijgt van hoe het er vroeger uit heeft gezien.
Ook Karnak kun je in de avond bezoeken. Er wordt dan een heuse lichtshow gegeven. Ikzelf heb deze lichtshow niet gezien, omdat ik vind dat een met gekleurde spots verlichtte disco afbreuk wordt gedaan aan de magie van een duizenden jaren oude tempel. En omdat ik eveneens geen zin had me tussen dagjesmensen te begeven die met hun luie reet toch nog even de moeite hebben genomen van hun cruiseboot af te komen.

Hond kijkt naar zonsopgang bij de east-bank met luchtballonnen
Zonsopgang bij de east-bank

Aan de west-bank zijn nog meer overblijfselen te vinden van de Egyptische oudheid. Deze zijn wat minder makkelijk toegankelijk dan de east-bank. Maar je wordt in Luxor doodgegooid met tours die je er kunnen brengen. Ook vanuit hostels worden deze tours aangeboden voor een heel schappelijke prijs. Vaak heb je al voor 50 Egyptische pond vervoer die je langs de hoogtepunten van de west-bank brengt waar zelfs een Engelssprekende gids bij is inbegrepen.
Ikzelf had samen met een paar andere backpackers een auto gehuurd. Zo konden we extra vroeg vertrekken en de hordes toeristen ontwijken. Je krijgt dan eveneens een prachtige zonsopgang met tientallen luchtballonen die de lucht in gaan als cadeautje erbij.

We bezochten er eerst de Valley of the Kings. Hier liggen de meeste koningen begraven in indrukwekkende tombes. Of hoe ik het beter kan zeggen, lagen. Want bijna alle tombes zijn leeggeroofd, op één enkele na; die van de meest bekende en om zelfde reden waarom deze Farao zo bekend is: Tutankhamun. Meeste artefacten van de tombe zijn overgeplaatst naar het Egyptisch museum in Cairo, maar zijn gemummificeerde lichaam mummie ligt er nog. Omdat we er zo vroeg waren konden we in alle rust de graven van de Valley of the Kings bewonderen.

Toch vond ik dit niet tot het hoogtepunt behoren van mijn reis naar Luxor. Egyptenaren weten je als geen ander allerlei extra’s te verkopen zodat je heel gemakkelijk van je geld af komt. Een ticket naar Valley of the Kings kost je slechts 80 Egyptische pond. Maar daarvoor kun je slechts 4 graven bezoeken. Voor het graf van Tutankhamun moet je 200 pond extra betalen. Om het graf van Ramses de V en VI te bezoeken een additionele 80 en die van Seti I maar lieft 1000 (!) pond. Ook waren veel graven dicht wegens onderhoud. En als dat nog niet genoeg was moest je om foto’s te mogen maken 300 pond extra betalen.

Dit maakte mijn beleving van de Valley of the Kings er helaas een stuk minder door. Na het bezoek aan Valley of the Kings waren de inmiddels hordes toeristen gearriveerd en waren we de opdringerige Egyptenaren zo beu dat we nog even snel door de ernaast gelegen tempel van Hatshepsut zijn gesjeesd om de rest van de dag te kunnen chillen bij het zwembad in Luxor.

Politie convoy naar Abydoss en Dendara
Politie convoy naar Abydos en Dendara

Abydos en Dendera

Als je na alle tempels in Luxor nog niet ben out-templed dan raad ik je zeker aan ook naar Dendera en Abydos te gaan. Vervoer kan alleen in begeleid politie convoy en de taxirit kost daarom ook 900 Egyptische pond, wat omgerekend €45 is. Dit kun je natuurlijk delen wanneer je met meerdere mensen reist.
Maar omdat het een behoorlijke onderneming is er te komen, is het er ook een stuk minder toeristisch. Bij Abydos was ik zelfs helemaal alleen waardoor mijn bezoek aan de tempel magisch was. Daarnaast behoren zowel Abydos en Dendera verreweg bij de best geconserveerde en kleurrijke tempels van Egypte. Ware het niet dat in de tijd van de Christenen nagenoeg alle gezichten van de goden opzettelijk zijn vernield, de rest is met al zijn kleuren nog uitstekend bewaard gebleven. Zo goed dat het soms bijna nep lijkt. Vergeet ook niet naar de geheime kelder te gaan bij Dendera; hier zijn de best bewaarde inscripties bewaard gebleven die lijken alsof ze vorig jaar nog uit het gesteente zijn uitgehouwen.
In Abydos is zelfs een inscriptie te vinden van een duikboot, een ufo en een geweer. Vraag je gids of een van de medewerkers die er rondlopen je deze inscripties aan te wijzen.

Tip; er lopen bij alle tempels in Egypte veel mannen rond in traditionele gewaden die het ontzettend goed doen op de foto. Je weet wel, zo romantisch en zogenaamd authentiek zoals je vaker ziet op foto’s als je in je Lonely Planet bladert. En ja, ook ik heb ze gemaakt. Uiteraard willen ze voor je poseren voor een centje. En het is ook echt de moeite waard om je zo af en toe door ze te laten lijden, omdat ze je naar de plekken brengen van waar je de beste hoek vindt om foto’s te maken. En soms doen ze een ‘geheim’ deurtje voor je open waar je anders niet komt. Uiteraard is dit in scene gezet, maar voor een tientje, wat uitgerekend €0,50 is dit een leuke bijkomstigheid.

Zonsondergang in Luxor met uitzicht over de Nijl
Zonsondergang in Luxor met uitzicht over de Nijl

Om tot rust te komen in Luxor kun je overwegen naar Banana Island te gaan. Dit is eveneens een mooie gelegenheid om met een Falluca een tochtje te maken over de Nijl. In een half uur vaar je van Luxor naar Banana Island. Verwacht er niet te veel; hier loop je in 10 minuten doorheen. Je komt langs een kooi waar twee aapjes in gevangenschap leven met even verderop een hok van 3 vierkante meter waar twee krokodillen voor dood liggen. Vervolgens eet je wat bananen en kan je er veel te duur drinken bestellen.

Meeste mensen pakken dan gelijk de boot weer terug naar Luxor. Ik ben echter verder het eiland gaan verkennen. Ik vind het altijd erg leuk om te zien hoe mensen leven, omdat dat een goede blik geeft op de cultuur van dat land. In tegenstelling tot het drukke en chaotische Luxor aan de east-bank heerst hier een sfeer van rust. Mensen verbouwen hier hun land en hebben geen belang bij toeristen. Mensen hier zijn oprecht nieuwsgierig en geïnteresseerd naar je afkomst zonder je iets aan te willen smeren. Een perfecte plek om tot rust te komen wat banana island en, als je de krokodillen en aapjes even achterwege houdt, een goede uitvalsbasis maakt Luxor vanuit ander perspectief te zien.

Ikzelf verbleef in Luxor in twee hostels: het new Everest hostel en de meer populaire Bob Marley hostel. Beide nette, en makkelijk te bereiken accomodaties met dakterras waarbij je goed uitzicht hebt over de stad.
Mocht je de hitte van Luxor (ik verbleef er in maart en toén het was er al 38 graden) kun je bij verschillende hotels prima tegen een acceptabele vergoeding een middagje vertoeven bij het zwembad.

Ik ben uiteindelijk 4 dagen in Luxor gebleven, maar had nog veel meer tijd nodig om alle bezienswaardigheden te kunnen zien. Ik koos er echter voor om door te reizen naar het rustigere Aswan. Luxor had veel van me opgeëist door de extreme opdringerigheid van de mensen. En zeker als vrouw alleen kreeg ik het er zwaar te verduren. Alhoewel ik me geen seconde onveilig heb gevoeld en alle tijd die ik in Luxor ben geweest met camera in de hand over straat liep. 

24 Berichten

 1. Wat een bijzonder verhaal en ook de foto’s zijn prachtig. Ik vind het daarnaast stiekem echt heel stoer van je dat je het als vrouw hebt aangedurft om naar zo’n plek, die misschien toch wat risicovol is, te reizen. Gelukkig heb je je wel veilig gevoelt en heb je deze ontzettend mooie plek toch kunnen ontdekken!

 2. Triest eigenlijk dat mensen daar zo wanhopig zijn om zichzelf van levensonderhoud te kunnen voorzien. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je irritatiegrens op een gegeven moment behoorlijk bereikt is.
  Aan de foto’s te zien was het toch, ondanks de tegenslagen, wel een mooie trip!

  • Ja het is inderdaad heel erg triest. En ik kan me voorstellen dat ze dit doen als ze toch niks te verliezen hebben. Maar ja, irritant is het zeker! Maar desalniettemin… het was een fantastische reis!

 3. Wat naar dat de mannen daar zo opdringerig zijn, dat zou dan echt niets voor mij zijn. Wel hele leuke foto’s, maar ook weer jammer dat je overal zo veel moet betalen, al snap ik het principe van willen overleven wel.

  • Je moet wel een beetje een dikke huid hebben. Maar als je je erop instelt valt het allemaal wel mee hoor. Het hoort er een beetje bij vind ik.

 4. Verdrietig om te lezen dat men in Luxor het zo moeilijk hebben. Toen ik er 12 jaar geleden werd, werd je natuurlijk ook wel een beetje opgelicht en de winkels ingelokt. Maar het liep niet de spuigaten uit. En ja voor al het moois wat je er ziet, wil je he tniet gemist hebben. Wij hebben een tocht van een dag en een nacht op een felluca gemaakt: onvergetelijke ervaring

  • Inderdaad een fantastische ervaring om te varen over de Nijl! Ik zou er graag terug willen om een paar dagen te verblijven op een felluca. Ik hoop dat de situatie ook snel weel verbeterd in Egypte.

 5. Na jarenlang reizen irriteer ik me nog steeds mateloos aan die opdringerige verkopers.. vreselijk! Ik ben nog nooit in Egypte geweest maar dit lijkt me zo’n interessant land qua cultuur en historie.

  • Het is inderdaad een fantastisch mooi land met een waanzinnige cultuur en historie. Ik wist van tevoren dat ze er opdringerig waren. Als je je erop instelt dan is het wel te doen. Maar een beetje dikke huid moet je wel hebben.

  • Ik denk dat ik vooral als vrouw alleen een makkelijk doelwit was. Maar ik heb me gelukkig geen moment onveilig gevoeld. Ik wist van tevoren dat het niet makkelijk zou worden. Maar om dit land te bezoeken moet je dit een beetje voor lief nemen.

  • Op mijn hoede hoefde ik niet echt te zijn. Ik heb me gelukkig geen enkele keer onveilig gevoeld. Maar ja, af en toe werd ik er wel gek van dat ik zo belaagd werd. Je moet er wel tegen kunnen ja.

 6. Je hebt een prachtige reis gemaakt en de andere kant gezien van Egypte. Het opdringerige is iets dat mij absoluut niet aanspreekt, maar m=wij zijn als nederlandse vrouwen ook wel doorgewinterd en laten ons niet zo snel in de maling nemen.

  • Ik heb zéker een mooie reis gemaakt. Je moet wel een dikke huid hebben om tegen dat opdringerige te kunnen. Maar als je je erop instelt valt het allemaal best mee. Nooit meer naar dit soort landen gaan is voor mij geen optie.

 7. Ik heb lang geleden een dagtrip naar Luxor gemaakt. De hectiek van het verkeer, de gekte in de stad…en dan ineens de rust die je voelt tussen die imposante bouwwerken. Ook op mij maakte Karnak de meeste indruk.

Laat een bericht achter