Vanuit het kleine, pittoreske en nog zeer authentieke Copacabana kun je per boot naar het naarbij gelegen eilandje te midden van lake Titicaca, Isla del Sol, oftewel Eiland van de Zon.

Meeste toeristen kiezen ervoor één dag naar dit eiland te gaan, waarbij ze ’s ochtends de boot pakken van half 9 ’s vroeg, zich helemaal de tandjes lopen om aan de andere kant van het eiland de laatste boot terug te halen van half 3 ’s middags. Ik koos ervoor een nachtje te blijven op het eiland.

Ik zag het al helemaal zitten, lekker op mijn dooie gemak een beetje wandelen, ergens een hosteltje pakken en in de avond leuk met medereizigers chillen. Maar niets was minder waar. Er zijn genoeg hostels te vinden op het eiland, zélfs een paar restaurantjes, maar voor de rest is er werkelijk he-le-maal niets te vinden op het eiland. En wanneer het in de avond donker wordt, zie je geen hand voor ogen want lantarenpalen zijn er niet. Bovendien wordt het er in de avond ontzettend snel koud.

Mij werd beloofd dat het een “idyllisch en fantastisch” eiland was, dus ik had nogal wat verwachtingen. Maar achteraf gezien heb ik er spijt van dat ik er ben gaan overnachten, of überhaupt maar naar het eiland ben geweest. Het landschap en uitzicht op de Andes was zeker mooi hoor, maar ik had het prima kunnen missen. En gedurende de wandeling van 3,5 km om van het noorden naar het zuiden van het eiland te komen, werd ik maar liefst 3 keer aangehouden door locals, omdat ik zogenaamd moest betalen voor de “community”.
Gaande weg werd ik steeds geïrriteerder, omdat mijn stelling dat Bolivianen je bij werkelijk alles een poot uit willen draaien alsmaar werd bevestigd. In totaal moest ik 35 bolivianos betalen. Voor mij een appel en een ei, voor de Boliviaan een godsvermogen. Deze “entreegelden” waren nota bene meer dan de boottocht naar het eiland zelf.

Ik wist dan ook niet hoe snel ik de volgende ochtend weer terug naar Copacabana moest, en besloot Lake Titicaca vanuit de Peruaanse kant te bekijken. Vanaf Puno richting de Uros eilanden. Dit was zonder meer een héél andere ervaring. Maar of dat veel beter was kun je hier lezen.

Laat een bericht achter