Desierto la Guajira, Colombia, het meest noordelijke puntje van Zuid-Amerika. Een plek die íets minder fraai is, maar wel zoals ik deze plek heb ervaren. 

Ik vind het leuk om mijn reis vast te leggen met foto’s. Aan de hand van de selectie kan ik de hele sfeer van de serie bepalen. Al dan niet spannend, gezellig, mysterieus of juist heel naar of grimmig.
Het gros van de mensen legt alleen de leuke en mooie dingen van het leven vast. Ik ben daarbij zeker geen uitzondering.
In het geval van mijn trip naar La Guajira kan ik twee selecties maken. Een serie met prachtige uitzichten en een serie met beelden zoals ik het heb ervaren en die een stuk minder mooi zijn. La Guajira was voor mij absoluut geen mooie plek en ik wil dit ook met jullie delen.

Een kapotte vlag bij Punta Gallinas, La Guajira

Wat de agency bij het boeken van deze trip mij beloofde waren prachtige landschappen met exotische en afgelegen stranden. Deze heb ik ook daadwerkelijk in het echt gezien en vastgelegd. Wat ze er niet bij vertelden was de armoede die je te zien zou krijgen tijdens de tour. Wat ze er niet bij vertelden was dat we iedere dag wel 30 keer met onze 4×4 moesten stoppen, omdat de weg werd afgezet door kinderen. En dat ze ons pas door zouden laten gaan als we ze snoep zouden geven. Ik vond het vreselijk om te zien hoe de toerist zich prima kon vermaken tussen de arme inwoners, op gepaste en veilige afstand. 


‘Ach dit is toch grappig! (…) Ze hebben hier helemaal niks deze kinderen, geef ze gewoon wat snoep!’


De inwoners van La Guajira wonen op een van de meest afgelegen gebieden die ik ooit heb gezien, in een armoede die wij in Nederland niet kennen. In bloedverziekende hitte, volkomen uitzichtloos en waarbij de wanhoop en verdriet van hun gezichten

Een toerist die er voor vertrek nog eentje opsteekt

af te lezen zijn. Genoodzaakt laten ouders hun kinderen bedelen voor geld, water en snacks. De mensen in La Guajira weten niet beter, en zullen waarschijnlijk dit stuk land nooit kunnen verlaten.

Om een goed beeld te kunnen geven hoe het in La Guajira ECHT aan toe gaat, had ik nog wel een paar keer terug moeten gaan en me meer moeten verdiepen in deze plek en de mensen die hier wonen. Wat ik misschien ooit nog wel ga doen. Het was in eerste instantie ook niet mijn intentie deze serie te maken. Maar vooralsnog hoop ik dat het overkomt hoe La Guajira er ECHT uitziet. Al is het maar een heel klein beetje. Ook hoop ik bij deze een boodschap over te brengen. Omdat het als rijke toerist heel makkelijk is om alleen de mooie dingen te zien en vast te leggen, maar de realiteit te negeren.

Don’t ingnore!

Auteur

Leuk dat je op mijn blog bent! Heb jij leuke ervaringen die je wil delen? Of heb je vragen nav mijn blog? Laat dan een berichtje achter!

Laat een bericht achter