2019; nieuw jaar, nieuwe kansen. Nu heb ik dus besloten een jaar lang geen kleding kopen – ik pak dit serieus aan en heb voor dit voornemen in alle paniek in de laatste week van 2018 zo hypocriet als ik ben in alle hebzucht nog snel wat truien en basic shirtjes gekocht. Ik heb zelfs een pact gesloten met mijn vriend die het hem, elke keer wanneer ik mezelf toe laat verleiden toch iets te kopen, behoorlijk wat voordelen zou opleveren. Op mijn manier heb ik bedacht dat wanneer ik zelf geen kleding koop, maar mijn vriend sommeer het voor mij te kopen, ik mijn belofte niet verbreek. Volgens mijn vriend belooft 2019 een goed jaar voor hem te worden.

Bye bye exotisch eten, hallo Hollandse pot

Maar niets is minder waar. 2019 zal het jaar zijn waarin ik mijn goede voornemen als moraalridder wel degelijk vol ga houden. En zo mijn steentje zal bijdragen aan een betere wereld. Sterker nog, ik ga er een stapje bovenop doen! In het kader van duurzaamheid en inspelend op het feit dat vliegverkeer de grootste vorm van vervuiling op aarde is, ga ik een week lang alleen maar koken van Nederlandse bodem. Waarom zou je geen vakantie mogen boeken naar een ver exotisch land, maar wel een avocado mogen eten die helemaal vanuit Peru is overgevlogen? Beetje raar natuurlijk. En om daar nog een schepje bovenop te zetten, wil ik gedurende deze week geen plastic verpakkingen gebruiken. Want plastic is het nieuwe kwaad. Bye bye magnetronmaaltijden, hallo verse groenten!

“Maar niets is minder waar. 2019 zal het jaar zijn waarin ik mijn goede voornemen als moraalridder wel degelijk vol ga houden en zo mijn steentje zal bijdragen aan een betere wereld.”

Dit idee bestaat natuurlijk al wat langer in mijn brein en heeft zich langzaamaan ontwikkeld sinds de start mijn vpro-verslaving. Ik zal mezelf natuurlijk niet zijn wanneer ik deze challange begin zonder enige voorbereiding. Gelukkig zijn er altijd mensen die van duurzaamheid een deugd maken. En mensen zoals ik, de wannabee geitenwollensokken hippies, aan alle behoeften weten te voorzien. Je zal me komende week dus vooral tegenkomen in de Marqt en Ecoplaza. Ik zal voor het gemak mijn idee aan de kant schuiven dat hier enkel voormalige hippies hun boodschappen doen. Welke in de strijd tegen het establishment van de jaren ‘70 met hun dreads en stinkende vodden vol gaten toentertijd hun dagen wisten te vullen met het kraken van gebouwen. Maar dat inmiddels hebben ingeruild voor een veganistische en macrobiotische levensstijl en een tesla voor de deur.

Elk nadeel heeft z’n voordeel

Pluspunt is dat ik er na deze week waarschijnlijk wel een stuk gezonder uitkom. Gezien ik voor voedsel van Nederlandse bodem en een plasticvrij leven ben gedoemd tot stamppot en salades. Maar nu koning winter het land in een witte deken heeft gehuld, kan ik wel een stamppotje gebruiken. En zal de hoeveelheid groente die ik zal nuttigen met zo’n 200 % toenemen t.o.v. mijn persoonlijk gemiddelde. Mooiste van dit alles is dat ik door de hype van DIY brouwen van bier niet eens mijn alcoholische versnaperingen hoef af te slaan. Ik zeg kom maar door met die challange!

Neem het vooral niet te serieus!

Maar voordat ik aan de challange begin wil ik een ding duidelijk stellen. Deze challange is slechts een experiment en niet meer dan een experiment. In het kader van beter iets dan niets, durf ik ervoor uit te komen dat ik niet vies ben van enig hypocrisie. Want eerlijk is eerlijk, een jaar lang geen kleding kopen, een week lang enkel Holandse pot tot daar aan toe… Maar die last minute Vietnam kan ik natuurlijk niet afslaan!

Auteur

Leuk dat je op mijn blog bent! Heb jij leuke ervaringen die je wil delen? Of heb je vragen nav mijn blog? Laat dan een berichtje achter!

Laat een bericht achter