Nu ben ik zelf niet zo’n type die als ie op vakantie gaat in all inclusive resorts gaat zitten vegeteren om met een cocktail in de hand huidkanker te kweken op een privéstrand of dek van een lux cruiseschip. Met hier en daar een leuk uitstapte om toch nog te kunnen zeggen dat ie het land heeft gezien. Toch had ik ervoor gekozen een reis naar Egypte te maken. Gewoon omdat ik al sinds ik een klein meisje was droomde van piramides en farao’s in het romantische Egypte. Nu, als groot kind, was het eindelijk zover een reis te maken naar het exotische Egypte. Maar dan wél in backpackers style. En ik ben het levende bewijs dat ook backbacken héél goed kan in Hurghada zonder resort of cruiseschip te zien.

De Nederlandse overheid draagt een negatief reisadvies voor Egypte, maar dat advies lapte ik aan mijn laars. Tóch ging ik met ietwat knikkende knieën naar Schiphol. Ik heb dan wel een half jaar door Zuid-Amerika gereisd en dacht genoeg reiservaring te hebben om als vrouw alleen door Egypte te kunnen reizen. Maar Zuid-Amerika is Zuid-Amerika en geen Afrika en al helemaal geen Egypte waar zelfs de taal in ander geschrift staat. En ik kan je vertellen, dat Arabisch toch best een lastige taal is, zeker als je in Caïro op het station staat en de uitgang niet eens kan vinden en er is niemand die Engels kan om je de weg te wijzen.

Egyptische vrouw in de rode zee bij publieke strand star beach in Dahar, Hurghada
De zee bij het Star Beach, Dahar

Gelukkig was Hurghada, waar ik mijn reis in Egypte begon, een stuk toeristvriendelijker en tot mijn grote verbazing sprak iedereen me in het Engels aan toen ik midden in de nacht op de airport kwam alsof het hun moedertaal was. Deze stad is duidelijk voorbereid op toerisme. En dat bleek maar weer toen ik tijdens mijn verblijf meer met de bevolking in gesprek kwam. Meeste taxichauffeurs en mensen die veel met toeristen werken spreken vloeiend Engels, Frans en soms zelfs Russisch. En natuurlijk weten de meesten wat woordjes Nederlands wanneer ze te weten komen over je Nederlandse afkomst, wat zich vertaalt tot de standaard en achterhaalde zinnetjes als ‘kijken kijken niet kopen’, allemachtig prachtig’ en een opsomming van Nederlandse (ex)voetballers, want ja.. Egyptenaren zijn dol op voetbal!

Ik heb me geen moment onveilig gevoeld in Hurghada. Toch heb ik als kat-uit-de-boom-kijkende kat de eerste dag van aankomst een begeleide tour gedaan om de sfeer te proeven van de stad en het land; in het kader van better safe than sorry.

Wat me meteen opviel aan Hurghada is dat de stad een veel groter capaciteit heeft aan toerisme dan er is. Toerisme is naar eigen zeggen dood. Helaas heeft het land zwaar te verduren gekregen na de Arabische lente sinds 2011 en onder het regime van de nieuwe president Al-Sisi is het er nog niet veel beter op geworden. En alhoewel de situatie nu redelijk stabiel lijkt op het noorden van de Sinaï na, geldt nog steeds een negatief reisadvies en blijft toerisme dus uit. Met als gevolg, er loopt geen kip op straat. En eerlijk is eerlijk, Hurghada zal niet eens hebben bestaan zonder gratie van toerisme. En met dit wetende is het soms best treurig langs de boulevards te lopen, met de eindeloos lange straten aan resorts en souvenir shops die rijkdom zouden moeten uitstralen maar inmiddels meer doen voorkomen als vergane glorie.

Hostels in Hurghada

Uitzicht op de rode zee vanaf Sheraton road
Uitzicht op de rode zee vanaf Sheraton road

Ware het niet dat ik er een fan-tas-tische tijd heb gehad. Want ik, als vrouw alleen op reis in Egypte op zoek naar avontuur ga natuurlijk sowieso niet in resorts zitten, maar ga erop uit om de stad te verkennen! Zo kwam ik uiteindelijk terecht in een van de weinige hostels die Hurghada kent: Sea Waves, ver bij het centrum vandaan, in Dahar.

Ik werd er met open armen ontvangen door eigenaar Hany. Deze man zorgde ervoor dat het tijdens mijn verblijf aan niets ontbrak. Ik kreeg een privekamer voor de prijs van een dorm en kreeg iedere tour die ik wilde voor de beste prijs. Deze man heeft ervoor gezorgd dat mijn tijd er onvergetelijk was door zijn gastvrijheid, maar in het bijzonder door zijn fantastische bbq kunsten die hij geheel gratis verzorgde. Want deze man vind het belangrijk dat zijn gasten het naar hun zin hebben. Bovendien wees Hany me op de ‘gevaren’ van Egypte, want uitkijken moet je nog steeds in Egypte. Zeker als je als vrouw alleen reist door Egypte.

 

Snorkelen met dolfijnen en duiken in de rode zee

Doordat toerisme uitblijft is men in staat ALLES te doen voor een extra pondje, en voor je het weet betaal je véél meer voor iets dan nodig. Hany vertelt je precies hoeveel je waarvoor moet betalen en niet meer. Indien nodig Haalt hij zelfs bier voor je want die kan hij zeker goedkoper halen dan jijzelf.

Ik heb via Sea Waves een tour gedaan naar het dolfijnenhuis, waarbij je gaat zwemmen met dolfijnen en snorkelen in de rode zee tussen de koraalriffen en vissen. Ook ben ik wezen duiken. Er zitten in Hurghada vele duikscholen en ze verschillen zeker in kwaliteit. Hany zorgde ervoor dat ik bij een goeie duikschool terecht kwam. Beide tours waren bijzonder goed verzorgd en ik heb respectievelijk €20 voor de dolfijnenhuis tour en €30 voor twee duiken betaald. Voor mijn kamer heb ik slechts €6 per nacht betaald.

Sea Waves is absoluut een heel basic hotel, maar het is er netjes en de service is goed. Bovendien krijg je het échte Egypte te zien omdat het ver van alle resorts ligt midden in een wijk waar de gewone mens woont. Ga ook vooral eens in gesprek met iemand uit de buurt, ze zijn echt oprecht geïnteresseerd in je en allemaal net zo gastvrij als Hany.

Het strand ligt ook hier slechts 100 meter van het hostel verwijderd, alleen zit je dan op een publieke strand waar je voor 10 pond entree, oftewel 5 cent prima een dagje kan vertoeven. Je moet hier wél wat op je kleding letten; gezien de Egyptische vrouw hier in boerkini zwemt is het misschien wat raar als je zelf hier met je bikini de zee in gaat. Ook moet je niet verbaast gaan kijken als er ineens mensen naar je toe komen die met je op de foto willen. Gewoon omdat ze het leuk vinden om met een westerling op de foto te gaan. Heb je hier geen zin in dan kun je altijd voor 75 pond, oftewel €3,50 naar een privestrand gaan bij bijvoorbeeld Vic beach, om alsnog ongestoord in bikini aan je tan te kunnen werken.

Hurghada is in ieder geval uiterst goed te doen als solo traveler waarbij Sea Waves een perfecte en misschien wel de enige uitvalsbasis is van deze stad. Bovendien kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het er absoluut veilig is, zélfs voor de alleen reizende vrouw in Egypte.

38 Berichten

 1. wauw wat een avontuur, ik snap dat je toch een beetje met angst op stap gaat, ook omdat ze toch nog wel eens een negatief reisadvies afgeven, maar dat je het avontuur ook weer niet wilt laten weghouden en toch gaat. wat gaaf dat je bent gaan duiken en zwemmen met dolfijnen natuurlijk! Het klinkt me als een heel avontuur!

  • Het was een ontzettend gaaf avontuur! Ik was inderdaad was bang in het begin. Maar ik hoop met mijn verhaal te laten zien dat het allemaal wel mee valt. Door het negatieve reisadvies blijft toerisme uit en daar heeft het land onnodig veel problemen door gekregen. Doodzonde en wat mij betreft is het advies vals alarm.

 2. Ja, ik herken mezelf echt in jouw verhaal! Ik droom ook al jaren van het Egypte met de piramides en de farao’s, maar hele dagen op het strand liggen hoeft van mij niet. De verveling slaat al toe na een uurtje, maximaal!

  Toch vind ik het wel een heel mooi land! Zelf zou ik er alleen echt niet naartoe gaan met een negatief reisadvies, haha

  • Ik zou me zeker niet af laten schrikken Sylvana! Zeker nu de verkiezingen achter de rug zijn is het overal heel rustig. Ik heb me in 3 weken geen seconde onveilig gevoeld. Als je nog tips wil, stel ze gerust! Egypte is echt een prachtig land!

 3. Ik moest wel lachen om je beginnen zinnen over vegeteren en huidkanker kweken : ) Zelf laat ik me echt wel afschrikken door een negatief reisadvies moet ik bekennen.

  • Haha dank je wel. Ik wil niemand beledigen natuurlijk, maar zo zie ik het wel een beetje ja. Jammer dat je je laat afschrikken door een negatief advies! Helaas doet bijna iedereen dat; Egypte heeft er helaas veel onder te leiden.

 4. Wat cool dat je Hurghada op zo’n andere manier hebt gezien dan de meeste toeristen die er heen gaan! Stoer dat je alleen bent gegaan, mooie dingen gezien volgens mij. Ps: LOVE jouw schrijfstijl.

 5. Ik vind het zo mooi, stoer en dapper van je dat je in je eentje naar Egypte bent geweest. De foto’s die je maakte zeggen ook zoveel meer dan de standaard hotel kiekjes. Zo mooi! Zo maak je toch veel meer mee van het land. En Egypte stond al op mijn bucketlist, en blijft zeer zeker staan!

  • Het is absoluut een aanrader Linda! Ik ben inderdaad blij dat ik niet naar een resort ben gegaan. Ik vond het heerlijk onder de mensen te zijn. Zo aardig en gastvrij. En je leert het échte Egypte kennen.

 6. Wat gaaf dat je hier alleen heen gereisd bent! Je moet het denk ik echt treffen, zoals jij met Hany om je wegwijs te maken? Maar dan heb je ook een fantastische ervaring.

  • Je moet het inderdaad ook wel treffen. Maar je kan gelukkig dit soort situaties opzoeken. Voordat ik een hostel boek kijk ik eerst altijd naar de reviews.

 7. Ik heb zelf als kind twee jaar in Egypte gewoond (Cairo) en wil mijn kids er graag eens brengen, vooral om de piramides te zien maar ik wacht tot het wat stabieler en veiliger is. Het is toch anders als je alleen reist denk ik. Fijn dat jij een fijne tijd hebt gehad in Hurghada, het is natuurlijk heel toeristisch geweest dus ik kan me voorstellen dat het er nu een beetje een vergane glorie gevoel geeft.

  • Ik kan me voorstellen dat je wil wachten op wat rustiger tijden. Het is politiek gezien natuurlijk nog niet zoals het moet zijn. Ik weet zeker dat je kinderen het er fantastisch zullen vinden!

 8. Wat stoer dat je helemaal in je eentje naar Egypte bent afgereisd, ik doe het je niet na! Ik zou heel graag mijn duikbrevet halen in Egypte, maar zou dat toch liever vanuit een hotel doen. Hoewel dat hele all-inclusive principe mij ook totaal niet aanspreekt..

  • Je kan ook prima naar een hotel of hostel gaan en je padi halen via een duikschool. Heb je wel eens gehoord van Dahab? Dat is een superleuke plek waar je fantastisch kan duiken. Ze hebben er heel veel duikscholen die allemaal even goed zijn.

 9. Wauw wat gaaf! Wij hadden het toevallig vanavond nog over Egypte. Willen er graag eens heen, maar inderdaad ook wat struggles wat betreft het reisadvies..

 10. Leuk om eens een andere kant van Hurghada te zien. Ben ook totáál niet van de all inclusive resorts, dus kan me wel vinden in je verhaal. Leuk om te lezen!

  • Ik was zelf ook aangenaam verrast door Egypte als backpacker. Maar waar hostels zijn, zijn backpackers. En het is altijd leuk om andere mensen tegen te komen die net als jij de all in resorts willen vermeiden en tóch willen rondreizen door Egypte.

 11. Wat dapper zeg om als vrouw alleen naar Egypte te gaan en dan buiten de resorts te zijn. Egypte lijkt me een prachtig land, maar toch eng om zelfstandig doorheen te reizen. De piramides en Luxor wil ik zeker een keer zien, dat lijkt me prachtig!

  • Ik vond mezelf ook eerst heel dapper haha. Maar echt, het is heel goed te doen als vrouw alleen te reizen in Egypte. Bovendien, reizigers onderling beschermen elkaar altijd zodat je ben behoed voor gevaar.

  • Ik kan me niet voorstellen om ergens naar toe te gaan zonder de stad en cultuur te verkennen. Maar dat moet natuurlijk wel in goede balans met vakantie vieren! Je kan ook echt heerlijk duiken in Hurghada!

 12. Ik zie een heleboel roze gebouwen op jouw foto’s dus ik denk dat ik me ook helemaal thuis zou voelen in Hurghada haha. Interessant om te lezen dat je ook prima kunt backpacken in Egypte, ik denk bij dat land inderdaad eerder aan ‘veilig’ in een resort zitten.

 13. Op de foto’s lijkt het inderdaad een beetje vergane glorie met alle verlaten en vervallen gebouwen. Fijn dat je een toptijd hebt gehad en die kerel van je hostel klinkt fantastisch!

 14. Leuk verhaal!

  Vraagje ik ga ook naar Hurghada, weet jij toevallig welke bedrijven Hany had aangeraden, die de tours (dolfijnenhuis en duiken) toen regelde? Ik ben bang dat je als beginnende duiker namelijk een duik maakt, maar niet in het gebied komt waar veel koraal of veel vissen zitten. Hoe was dat bij jou?

  Ik ben zeer benieuwd!

  • Dag Rowin,

   Dank voor je bericht. Sorry voor de late reactie, je kwam in mijn spam terecht. Ik weet niet meer via welke organisatie ik ben gaan duiken.
   Maar ik kan je in alle vertrouwen de keuze aan Hany over te laten. Een van de meiden van de groep die een dag voor mij ging duiken had een probleem met het mondstuk bij een scheepswrak duik. Hany besloot daarop niet meer met deze mensen samen te werken. Mijn duik ging met een duikschool die een stuk duurder was, maar van Hany hoefde ik niet meer te betalen.
   Ook ik ben een beginnende duiker en de service was uitstekend. Hurghada is voor een groot gedeelte helaas volledig beschadigd als het gaat om koraalriffen, maar ik ging een stuk verder de zee in waar het koraal nog in tact was. Ik ging een op een met mijn duikinstructeur die me de hele tijd in de gaten hield en me op mijn gemak stelde. Het was een fantastische duik.

   Groet,

   Lalaleo

Laat een bericht achter