In eerste instantie was ik niet eens van plan om naar de Galapagos eilanden te gaan, maar gelukkig heb ik me weten over te laten halen. Het heeft werkelijk een gat in mijn budget geslagen, en tóch ben ik blij dat ik me in de schulden heb gestoken voor deze fantastische ervaring! Galapagos hoort zonder enige twijfel bij een van mijn hoogtepunten van Zuid-Amerika, want man… wat is de Galapagos een magische plek!

Nu moet ik zeggen dat ik niet per se heel erg gecharmeerd ben van cruisen op een boot. Ik zag mezelf al op het dek paraderen tussen de bejaarden zeg maar. Waar je ook nog eens een godsvermogen voor moet betalen. ‘Kijk, daar zwemt een dolfijn!’ Ik zag het al helemaal voor me. Maar niets is minder waar.

Ik ging redelijk spontaan naar de Galapagos eilanden dus was behoorlijk onvoorbereid. En dat is ook precies hoe je het moet doen. Wanneer je kijkt voor last minute cruises kom je namelijk de beste aanbiedingen tegen. Er zijn mensen die al maanden van tevoren boeken, maar niet doen dus.
Toen ik vanuit Mancora aankwam in een van de weinige hostels van Guayaquil, Dreamkapture, had ik zelfs nog geen vliegtuig of iets geboekt. Maar vanuit dit hostel kon ik perfect het hele totaalpakketje regelen. Ze hielden de prijzen van de vliegtickets en de cruises goed bij en hadden direct contact met de kapiteins van de boten.

Cruisen in style

Uiteindelijk heb ik gekozen voor een 4-daagse cruise op de Marak, een super klein, basic, low profile, maar superfijne zeilboot waar we met 6 man en 4 bemanningsleden hebben gevaren. Juist omdat het zo’n klein bootje was, hadden we superleuk contact met elkaar en dat maakte het zo persoonlijk. Vier dagen lang hebben we bijna niemand gezien behalve elkaar, omdat we de massa’s toeristen vermeden. Hoewel alles super basic was, werden we van alle gemakken voorzien en er werd elke dag fantastisch voor ons gekookt. We voeren langs drie eilanden, waarbij we zowel land als zee verkenden. Want de Galapagos eilanden zijn voor 80% onder water te verkennen.

Het is werkelijk fantastisch om te zien hoe de dieren hier leven. Maar ook hoe de dieren in hun waarde worden gelaten omdat ze de mens niet als bedreiging zien. Het is dan ook ten strengste verboden de dieren weg te jagen, of juist om ze te voeren. Op geen enkele manier mag men het ecosysteem beïnvloeden. Zo zie je bijvoorbeeld de zeeleeuwen lekker langs de kade chillen bij de haven van Santa Cruz, zich er niet van bewust zijn dat ze eigenlijk ontzettend in de weg liggen. Of Pelikanen die om visjes zitten te bedelen bij de vismarkt maar niks krijgen. Mens en dier leven dus volledig langs elkaar heen.

En onder water is het niet anders. Ik moest er eerlijk gezegd even aan wennen om volledig veilig te kunnen zwemmen met whitetip sharks en sting rays. En dat de zeeleeuwen tikkertje met ons speelden. Ik werd zelfs volledig overrompeld toen ineens een hele groep pinguins me dwars omver zwommen.

Het prijskaartje voor een week Galapagos

Ja je betaald zeker wat voor een trip naar de Galapagos eilanden. Mijn vliegticket van Guayaquil naar de Galapagos en terug was al €330. Voordat je überhaupt op het eiland aankomt ben je al €100 kwijt aan toeristenbelasting. De 4-daagje cruise was voor een van de goedkoopste opties die ik kon vinden nog steeds bijna €700. Ik heb er daarnaast nog een landtour gedaan naar North Seymour en een dag gedoken bij Gordon Rocks van elk €250 en €150. Maar eerlijk is eerlijk, de Galapagos kost nou eenmaal geld. Maar als je dan tóch besluit naar de Galapagos eilanden te gaan, doe het dan alsjeblieft goed. Nergens op aarde krijg je anders de kans de blue footed boobies en de hammerhead sharks te zien en je zo onder de dieren te bevinden als op de Galapagos eilanden.

Laat een bericht achter