Bij een reis naar Bolivia is een bezoek aan Potosi een echte must. Ik wil niet zeggen dat ik deze plek als leuk of mooi heb ervaren. Ik zou eerder willen zeggen dat het een bijzonder onprettige ervaring was, maar die me wel heel erg is bijgebleven.

Voor één dag heb ik kunnen meemaken hoe het is om mijnwerker te zijn in de mijnen van Cerro Rico in Potosi. Ik heb er werkelijk niemand zien lachen tijdens mijn verblijf. En dat is ook niet zo raar ook. De stad Potosi ligt op maar liefst 4090 meter hoogte en hun grootste bron van inkomsten is zilver van Cerro Rico. Het is verboden om er te werken, maar toch wordt dit gedaan omdat het voor de Boliviaan relatief veel geld oplevert om hun familie te kunnen onderhouden.

Echter betalen de mijnwerkers een grote prijs voor hun werk in de mijnen van Potosi; de levensverwachting is gemiddeld ruim 20 jaar lager dan de gemiddelde leeftijd voor de Boliviaan door de gevaarlijke stoffen die ze inademen. Ze maken tevens lange dagen waarbij ze soms wel 18 uur per dag werken, 7 dagen per week. Om dit vol te houden hebben kauwen ze de hele dag door op cocabladeren en op een lokaal gebrouwen drankje met maar liefst 98 procent alcohol.

Ik heb de tour gedaan via Big Deal Tours, waarbij je een ex mijnwerker als gids krijgt in de mijnen van Cerro Rico. Een gids die de mijnwerkers goed kent waardoor het niet voelt alsof je in de dierentuin naar aapjes zit te kijken naar hardwerkende Boliviaantjes. Het is niet de  goedkoopste die deze trip aanbied, maar een deel van het geld gaat dan ook naar een fonds voor het welzijn van de mijnwerkers.

Het is er verschrikkelijk heet, claustrofobisch, gevaarlijk en benauwd in de mijnen van Potosi. Met het idee dat door gebrek aan kaarten van de berg Cerro Rico, die er van binnen meer uitziet als een gatenkaas, elk moment kan instorten is het zelfs doodeng. Maar voor mij was deze dag waarbij ik slechts voor een paar uur heb mogen meemaken hoe het is om mijnwerker te zijn, een heel bijzondere ervaring en een heel goede manier meer van de cultuur van Bolivia te ontdekken.

Lees hier in mijn blog meer over hoe ik van Potosi naar Sucre ben gereisd.

Auteur

Leuk dat je op mijn blog bent! Heb jij leuke ervaringen die je wil delen? Of heb je vragen nav mijn blog? Laat dan een berichtje achter!

Laat een bericht achter