Als Parijs, maar dan tropisch warm en met palmbomen; dat is Buenos Aires in een notendop. Na het reizen van 6 maanden door Zuid-Amerika was ik eindelijk bij mijn eindbestemming aangekomen in Buenos Aires. Buenos Aires voelde voor mij als thuiskomen, als warme deken door een hartelijk ontvangst.

De stad is met hun 6 miljoen immigranten een ware kruisbestuiving van talloze nationaliteiten vanuit de hele wereld, met minstens zoveel invloeden. Buenos Aires staat natuurlijk bekend om zijn Argentijnse wijn en steaks. Maar wist je dat Buenos Aires met hun vele Italiaanse immigranten ook ontzettend veel goede Italiaanse restaurants heeft? En de competitie aangaat voor beste ijs ter wereld (ik kan het beamen!!!)

Een leuke manier om de stad te verkennen is per fiets. Het is er zo plat als we gewend zijn in Nederland en op de meeste plekken zijn fietspaden aangelegd. Een fiets huur je al voor €10 per dag. Maar je kan ook een fietstour doen zoals ik heb gedaan, waarbij je een goede eerste indruk krijgt van de stad. Je komt langs alle highlights van de stad waarbij enthousiaste gidsen je heel veel over de historie van de stad kunnen vertellen. Ze doen werkelijk alles voor een fooitje, dus je zal zonder meer geëntertaind worden.
Je komt natuurlijk langs alle klassiekers; de begraafplaats van Recoletta, la Casa Rosada, oftewel het roze paleis waar Evita Perron haar beroemde toespraak hield op het balkon, Plaza de Mayo, de obelisk van Avenida 9 de Julio, La Boca en het wereldberoemde voetbalstadion van de Boca Juniors en het het kleurrijke straatje van La Caminito.
Ben je uitgefietst? Op een zondag kun je op eigen gelegenheid eindeloos slenteren langs de ellenlange antiek- en kunstmarkten in de straten van San Telmo. Wanneer er de marktkramen tegen een uurtje of 7 ’s avonds sluiten, wordt het plein van Plaza Dorrego geruimd voor life muziek en tango.
Doe een hapje en een drankje in de gezellige wijk Palermo. Daar waar de nachten even bruisend zijn als de dagen, waar discotheken geen sluitingstijden kennen en je de ware aart van de stad zal ontdekken. En wanneer je je even wil onttrekken aan de chaos en drukte van de stad kun je bijkomen in het prachtige stadspark van Palermo. 

Ik ben een week in deze stad geweest, maar had er prima nog maanden kunnen blijven. De positieve ambiance van deze stad heeft me geraakt. Waar de mensen met hun creatieve geest en bijzondere temperament zelfs het demonstreren tot ware kunst hebben verheven.
Want demonstreren dat kunnen ze wel in Buenos Aires. Met als motto ‘het volk heeft de macht’ en ‘de aanhouder wint’ demonstreren de Argentijnen makkelijk weken achter elkaar. Hetzij dwingend, doch vreedzaam en met hier en daar zelfs een dansje.
Er schuilt helaas meer achter de glimlach van de stad. Buenos Aires lijkt een rijke stad, maar het leeft vooral van oud geld. Argentinië zit in enorm diepe schulden en met een enorme inflatie van maar liefst 40% in zeer korte tijd staat er voor de Argentijnen een pittige tijd voor de boeg. Extreme maatregelen zijn getroffen door de regering, waardoor velen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Met als gevolg dat duizenden de straat op gaan. 

Maar ik heb goede hoop dat de mensen die er wonen met hun positieve instelling zich niet uit het veld laten slaan. En dat ze hun spontaniteit en passie uit het niets tango te willen dansen op straat niet zullen verliezen.

 

4 Berichten

  1. Zo, 6 miljoen immigranten! Dat wist ik helemaal niet. Ik zou zo graag eens maar Buenos Aires gaan. Twee vrienden komen er vandaan dus al veel over gehoord.

Laat een bericht achter